Dag 7. Rutiner, sjukvård & närkamp

Jag ska förtydliga hur mina dagar ser ut, och på ett ungefär hur de kommer se ut i 10 månader till.

Vår klocka ringer 05.30, då tänder någon lampan och vi går upp, går på toa, hämtar handdukar i torkrummet som hängt över natten, klär på oss uniformen och bäddar sängen. Detta tar just nu ca 20-25 min för mig. Uppställning utanför logementbyggnaden 06.00 och då bär det av till matsalen för frukost - framåt marsch. 06.35 (varierar lite för varje dag men däromkring, denna tiden bestämmer vi själva i logementet) marscherar vi tillbaks till logementet och utför morgonstädningen. Vi sopar golvet inne på vårt logement, vi moppar, vi torkar lister, torkar ovansida av skåp, torkar alla ytor som går att torka och slätar till de sängar som behövs. Vårt logement har också ansvar för en del av toalettrummet samt vår del av torkrummet. 

07.30 är det uppställning på gräsplanen utanför byggnaden för BRAK. Det brukar vara typ stretch och lite styrka, likt yoga. Väldigt skönt. Det tar ca 10-15 min och därefter är det uppställning för visitation av personlig hygien. Däribland rakning och hur uniformen sitter, om man stängt fickorna osv. Annars hoppar ekorrarna in och bygger bo, fick jag veta av vice korpralen häromdagen. Detta brukar ta ett tag för killarna kan inte raka sig ordentligt, men det är kul att se hur stor skillnad det är sedan dag 1, de lär sig! Sedan är det uppställning för visitation av städområden. Vi utser en representant för varje rum som står utanför medan ett befäl går in och kikar och berättar vad som behöver göras om. Då springer man ner och hämtar några kamrater och fixar det och ställer sedan upp för omvisitation. 

Sedan börjar dagens utbildningsmoment och dessa är olika för varje dag, idag hade vi sjukvårdsutbildning med <C>ABCDE. Kraftig blödning, Airways, Breathing, Circulation, Disability och Externa förhållanden så som temperatur och väder. Vi har också provat att sätta tournequet, det var inte det skönaste. 

Lunch kring 11 och sedan fortsatt utbildning. Dagens eftermiddag bestod av närkampsträning! Det var väldigt spännande. Olika tekniker och slag och stående brottning var några av de saker som vi pratade om och fick testa på. Det var otroligt jobbigt, och det gjorde ont att slå så hårt man kunde gång efter gång på mitsarna, på olika sätt. Men riktigt rolig träningsform. Och det känns jättebra att vi lär oss försvara oss på nära håll också, för det har man väldig användning för i det civila livet också. Eller, rättare sagt, jag hoppas verkligen att jag inte ska behöva använda det men det är väldigt betryggande att veta att man kan om det skulle uppstå en sådan situation. 

Middag vid 16 och därefter fortsatt utbildning, kan vara på samma moment, kan vara något helt annat. Idag övade vi på rekylupptagning genom att kamraten drog i manöverhandtaget efter varje ”skott” för att simulera att skjuta skarpt. Vi hade inga patroner i. Ni som vet hur en AK5C fungerar ni vet, det är tyvärr ingenting som jag kan eller vill förklara. Det är tungt. Men det är sjukt bra träning. Statisk träning.

Kvällsfika serveras mellan 19-22 och om vi inte har utbildning då äter vi det tillsammans. Det är långt mellan måltiderna om vi inte får kvällsfika ... På kvällarna duschas det och sedan fixas det med olika saker som behöver fixas, en hel del nu i början. Ikväll har vi faktiskt fått äta kvällsfika, och i lugn och ro dessutom, vi var tillbaka på logementet strax innan 22 och jag har tagit det lugnt och fixat runt i skåpet och spenderat rätt mycket tid på det här inlägget, så nu är det läggdags, relativt ”tidigt”. Klockan är 23.02... Om 6,5h ringer klockan!

Kommentarer

Mest visade